مهسا یه عروسک جدید خریده بود که هر وقت دکمه ی روی شکمش رو فشار می داد می گفت :"مامان ... مامان من به به می خوام"
بعد مهسا یه شیشه شیر اسباب بازی بهش می داد .عروسکش شیرشو می خورد و با لبخند از مهسا تشکر می کرد
ادامه مطلب...
کودکان کم توان ذهنی گروه یکدستی نیستند و طیف گسترده ای را تشکیل می دهند. شماری از این کودکان می توانند داستان های ساده و کوتاه را بخوانند و درک کنند. اما از آن جا که درک آن ها با تأخیر انجام می شود، گزینش کتاب های مناسب ساده برای آن ها از اهمیت بسیاری برخوردار است. کتاب های آسان خوانی که به ویِژه برای این گروه از کودکان طراحی شده اند، دارای سطوح گوناگونی هستند. تصویرهایی که این نوع کتاب ها را همراهی می کنند، این گروه از کودکان را در درک بهتر متن یاری می رسانند. آن ها واژه ها و مفاهیم را برای خواننده خود معنا می کنند. گاه داستان تنها به وسیله تصویر روایت شده است. خواندن همواره به معنای خواندن به وسیله خود نیست. بلند خوانی در جمع و گوش دادن به داستان برای کودکانی که در خواندن مشکل حاد دارند،
ادامه مطلب...
کتابخانه عمومی شهر باد نواهایم Bad Nauheim در آلمان، برای کودکان یک تا سه سال برنامه کتابخوانی برگزار می کند.
یک بار در ماه، صبح روز چهارشنبه، زمانی که برادر و خواهران بزرگ تر در کودکستان و یا دبستان هستند، کوچولوها همراه با پدر یا مادرشان به کتابخانه می آیند. خوش آمد گویی با اجرای ترانه کودکانه ای برگزار می شود. بعد از معرفی تک تک کودکان با نام کوچک شان، ساعت کتابخوانی آغاز می شود. هنگام خواندن کتاب به کودکان فرصت داده می شود تا آن ها نیز از یافته های خود از داستان، سخن بگویند و یا درباره آن پرسش کنند.
پس از پایان داستان، کودکان می توانند کتاب های تصویری را که ویژه آن ها انتخاب شده، تماشا کنند و ورق بزنند. گاهی اوقات نیز کودکان می آموزند تا کاردستی های ساده ای بسازند و یا قسمتی از داستان را نقاشی کنند.
بازی با انگشتها، شاعر: مصطفی رحماندوست، تصویرگر: هاله لادن، ویراستار: شراره وظیفه شناس. تهران: انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، ۱۳۸۳، ۴۹ صفحه، مصور رنگی، گروه سنی ۰ تا ۴ و ۵ تا ۸ سال،
"بازی با انگشت ها" کتابی است با ۱۶ شعر و ۱۶ قصه از "پنج انگشت دست، "برگرفته از بازی ایرانی و کهن "لی لی لی لی حوضک" که همواره مورد علاقه کودکان بوده است.
این کتاب تلفیق شیرینی از "شعر"، "بازی"،" قصه" و "نمایش" است که هر کدام ابزار مناسبی برای آموزش به کودکان است. انگشت ها در هر قصه از این کتاب، وارد ماجرای تازه ای می شوند و به بازیگرانی جدید، جاندار و زنده تبدیل می شوند. راهنمای اجرای هر بازی در هر صفحه با حروف کوچکتر آورده شده است و هر قطعه شعر همراه با روش قصه گویی، چگونگی انجام آن بازی را در اختیار مادر، پدر، آموزگار یا مربی کودک قرار می دهد.
ادامه مطلب...
اسفنج ها در هر اندازه و شکلی برای تجربه کردن مفاهیم ریاضی و علوم بسیار مناسب هستند. کودک تان می تواند مفاهیم خشک/تر، سنگین/سبک، سخت/نرم را با کمک اسفنج بفهمد. درک این مفاهیم متضاد یا نسبی، راه ساده ای برای یادگیری خاصیت های فیزیکی پایه، همانند حالت های مختلف اجسام و فرآیند تغییر و علت و معلولی است. کودک شما می آموزد که چگونه آب، ماهیت اولیه ی اسفنج را تغییر می دهد. او تغییرات بافت، شکل، اندازه و وزن را که از مفاهیم مهم ریاضی در وزن کردن و اندازه گیری به شمار می آیند، مشاهده می کند. البته از اسفنج ها به عنوان ابزار هنری برای نقاشی کردن و چاپ کردن هم استفاده می شود. بیش از همه، ویژگی نرم و ارتجاعی اسفنج، از آن یک ابزار بازی مناسب برای کودکان می سازد.
پس با یک اسفنج، این فعالیت های ساده و سرگرم کننده را انجام دهید:
ادامه مطلب...
اگر بزرگسالانی خلاق و با قوه تخیل می خواهیم، باید از سال های اولیه زندگی آن ها برای این کار برنامه ریزی کنیم. کودکان را برای زندگی تربیت می کنیم و هر خصوصیتی را که دراین سن در آنان تشویق کنیم با آنان می نماید.
اگر خلاقیت و قوه تخیل آنان را تشویق نکنیم، کودکان به بزرگسالانی خلاق تبدیل نمی شوند.
خلاقیت یعنی برقراری ارتباط بین آن چیزهایی که قبلاً ارتباطی به هم نداشت؛ این خصوصیت به نحوی معنادار در همه سنین و مراحل رشد دیده می شود. فرآیند خلاق دربرگیرنده انتخاب، استدلال و تفکر عمیق است و مستلزم خلاصه کردن اطلاعیه ادراکی و تغییر و تبدیل آن به شکلی تازه است آدم های خلاق منفعل نیستند. هر چند که ما برای خلاقیت ارزش قایلیم و می خواهیم آن را تشویق کنیم، ولی ممکن است بعضی ها کودکان خلاق را مزاحم بدانند زیرا زیاد سوال می کنند و می خواهند به جای پذیرش دیدگاه بزرگسالان اطرافشان ، امکانات دیگر را بررسی کنند.
ادامه مطلب...
کلیدهای پرورش خلاقیت هنری در کودکان و نوجوانان. نویسنده: سوزان استرایکر و سالی وارنر. مترجم و گردآورنده: اکرم قیطاسی. تهران: صابرین، کتاب های دانه، ۱۳۸۳. ۲۶۶ ص. ۳۵۰۰ تومان.
مارگریت مید می گوید: میزان برتری یک تمدن، در چگونگی رفتارش با کودکان نهفته است.
بی شک نقاشی، طراحی، چاپ، پیکره سازی، کشف شکل ها، رنگ ها، مفاهیم و ... از جمله فعالیت هایی ست که نه تنها برای کودک بسیار لذت بخش هستند، بلکه می توانند دریچه ای باشند به سوی کشف جهانی متفاوت و پر از شگفتی و خلاقیت.
خط کشیدن، آغاز مرحله نوشتن و خواندن است. افزون بر این هنر به شکل گیری شخصیت،و بالا بردن اعتماد به نفس، استقلال و قدرت تصمیم گیری کودک یاری می کند. با درک این موضوع و تغییر نگرش ما درباره ی مفهوم هنر و هنر کودک، اهمیت نخستین تجربه های هنری کودک صد چندان می شود و ما را به یافتن راهکاری برای برخورد با او و ایجاد فضایی سالم برای تربیت کودکی خلاق یاری می کند.
هرچه کودکان درباره ی دنیای پیرامون خود بیشتر بدانند، یادگیری و خواندن در مدرسه برای شان آسانتر خواهد بود. شما نقش مهمی در کمک به کودکان برای فراگیری و روش استفاده از اطلاعات جدید، ایده ها و واژگان در یادگیری دارید و می توانید به کودکان کمک کنید بین آنچه که تازه آموخته اند و دانسته های پیشین خود پل ارتباطی برقرار کنند.
ضرورت دارد کودکان بتوانند:
- اشیا را شناسایی کنند و عملکرد آن ها را بدانند
- درباره ی جهان پیرامون خود آگاهی به دست آورند
ادامه مطلب...